ВИРТУАЛЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ НА РИМ

           

                                           САМОЛЕТНИ ЕКСКУРЗИИ ДО РИМ

ИКОНОМИЧЕН ВАРИАНТ
(150 евро)150 евро)
ЛУКСОЗЕН ВАРИАНТ
(450 евро)
ЛУКСОЗЕН ВАРИАНТ С ПОСЕЩЕНИЕ И НА
ВЕНЕЦИЯ И ФЛОРЕНЦИЯ  (450 евро)
 
РИМ
"Вечният град" е един от най-старите и най-важни градове на света. Историята му започва преди около 3000 години. Латините, които произлизат от Рим, са доминирали световната култура в продължение на 2000 години. Правото, създадено в Рим, и до днес е в основата на европейската съдебна система. Изобразителното изкуство и архитектурните стилове на Рим са използувани през вековете като пример за подражание от най-напредналите страни. Влиянието на този град, първо център на Римската империя, а след това средище на Християнството, няма аналог в историята на западния свят.
Рим е създаден през 753г. преди Христа, но истинското му развитие започва  200г. след това, когато е провъзгласен за република, управлявана от двама консули с равна власт. Законодателната власт е поверена на парламент, чиято фунция е и да контролира от името на народа действията на управниците. През следващите столетия могъществото на града-държава стремително нараства - завладени са огромни територии, границите му излизат от пределите на Средиземноморието и Европа и достигат до Африка и Мала Азия. Междувременно Рим е провъзгласен за империя от император Август при който градът достига върхът на своето могъщество и величие. След това, по времето на императорите Нерон, Калигула,  Клавдий, започва постепенен упадък, дължащ се на вече огромните размери на империята и непрекъснатите войни, които се водят с варварските племена.
През 313г. сл.н.е., по времето на император Константин,  Християнството е признато за легитимна религия, а 70 г. по-късно е провъзгласено за единствена официална религия на империята.
Следващият велик период от историята на Рим започва през Средновековието с утвърждаването му като седалище на Папата и център на Християнския свят. Построени са внушителни църковни храмове, които и до днес остават ненадминати по своето величие.
В епохата на Ренесанса в града творят най-великите творци на съвремието - Микеланджело, Рафаел, Бернини. Бароковият Рим със своите фонтани, площади и градини остава като една от най-големите забележителности на западното изкуство и архитектура.
 
ДРЕВНИЯТ РИМ
 

 
 
Колизеумът
Величественият Римски амфитеатър, построен в 80-та година след Христа, многовековна сцена на епичнити битки на гладиаторите
 
Римският Форум
Древния римски град, мястото където е протичал светския и политически живот на древния Рим и откъдето се е управлявал светът. Въпреки, че сега  е полуразрушен, останките му все още говорят за неговото величие и всеки камък и всяка педя земя, със събитията на които са станали свидетел, остават завинаги в съкровищницата на световната история. Сред най-посещаваните забележителности са Сенатът (Curia), Базилика Джулия, Базилика Емилия, Храмът на Сатурн, арката на Константин и арката на Тит. .
 
 
 
Палатино
Хълмът, на който е основан Рим от Ромул и Рем през 753 г. преди Христа, и който през следващите векове се е превърнал в център на града, където са били разположени дворците на римските императори и благородници
 
 
Фори Империали
Построени в годините на най-голямо развитие на града, когато Форо Романо не е можел да побере нарастващото население. Тук се намират Пазарът на Траян - най-големият търговски център на империята. Други забележителности, които заслужават внимание са колоната на Траян, базилика Улпия, храмът на Цезар.
 
 
 
МОНУМЕНТАЛЕН РИМ
 
Пантеонът
Построен през 27 г. преди Христа като храм на всички богове. Това уникално съоръжение е останало и до днес напълно запазено във вида, в който е било в древността. Уникалната конструкция на кръглия му покрив с дупка по средата, оцеляла повече от 2000г.  и до днес остава загадка за специалистите
 
 
Фонтанът Треви
Най-красивият Римски фонтан. Построен е през 18 век, в бароков стил. Фонтанът добива световна известност, когато във филма Долче Вита (Сладък Живот) актрисата Анита Екберг се окъпва в него. Който хвърли стотинка във фонтана, един ден ще се върне отново в Рим!.
 
 
Площад Испания
Прекрасният панорамен площад, винаги окичен с цветя. На върха на площада се извисява църквата Тринита дей Монти, а в подножието му се намира фонтанът във формата на лодка построен от Бернини.
 
 
Кампо де Фиори
Слънчев площад, много популярно място за срещи в Рим.
В миналото обаче това място е имало  печална слава. Тук са били екзекутирани криминалните престъпници. Това е и мястото, където Джордано Бруно е бил изгорен на кладата, за което ни напомня неговата статуя в средата на площада..
 
 
Площад Навона
Един от шедьоврите  на Римския барок. Площадът е построен на мястото на древен Римски стадион. В средата на площада се намира фонтанът на четирите реки (Ганг, Нил, Дунав и Плат), построен от Бернини, а в двата му  края се намират фонтаните на Нептун и Мур.
 
ХРИСТИЯНСКИ РИМ
 
ВАТИКАНЪТ
Най-малката държава в света (0,44 кв. километра, 990 жители). Създадена е като отделна държава през Средновековието. Тук е седалището на Папата и духовния център на католическия свят.
 
 
Базиликата и площадът Свети Петър
Най-големия и величествен християнски храм на нашето съвремие. Строен е над един век като е завършен през 1612г.  В изографисването му са взели участие най-големите скулптори и художници на епохата като Микеланджело, Рафаел, Бернини.
На площад Свети Петър всяка неделя и по време на религиозни празници се събират поклонници от целия свят за да чуят посланието на Папата.
 
ШЕДЬОВРИ НА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО
 
Скулптурата "Пиета" на Микеланджело
(в базиликата Свети Петър)
 
Едно от най-великите произведения на твореца, създадена в чест на 1500 годишния юбилей от рождението на Христа. Микеланджело е завършил творбата, когато е бил само на 25 години и е единственото произведение, на което е сложил инициалите си..
 
"Сътворението на света"
(в Сикстинската Капела)
 
Божият показалец се докосва до пръстът на Адам и му вдъхва живот. Картината е изографисана от Микеланджело на тавана на Сикстинската капела, заедно с други забележителни творби на твореца: "Бог разделя светлината и мрака", "Създаването на слънцето и луната", "Разделянето на земята и водата", "Създаването на Ева", "Първият грях".
 
 
"Страшният съд"
(в Сикстинската Капела)
 
Изографисана от Микеланджело на олтарната стена на Капелата. Сцената е уникална, пресъздадени са 390 фигури, обкръжаващи завърналият се Христос. До и над Спасителя са праведните, които отиват в Рая, а под него са грешниците, които ще бъдат изпратени в Ада на вечно заточение.
САМОЛЕТНИ ЕКСКУРЗИИ ДО РИМ
ИКОНОМИЧЕН ВАРИАНТ
(150 евро)
ЛУКСОЗЕН ВАРИАНТ
(450 евро)
ЛУКСОЗЕН ВАРИАНТ С ПОСЕЩЕНИЕ И НА
ВЕНЕЦИЯ И ФЛОРЕНЦИЯ (450 евро)
 
 
за контакти:
туристическа фирма "АСЕЯ" - София, ул. "Граф Игнатиев" № 46
тел. 02/9816695,  02/9811590, 0888 608843; e-mail:  info@aseia.org
 
eXTReMe Tracker